Mecseknádasd

 

Német Nemzetiségi tájház

Cím: Mecseknádasd, Munkácsy M. u. 5.

Telefon: 72/463-567

A tájház és berendezése a XVIII. század elején a Rajna mellékéről, Hessenből betelepült német lakosság népi építészetét, lakáskultúráját és egykori életmódját mutatja be. mNéprajzi gyűjtemény kiállításai: Paraszti enteriőr Baranya német falvaiból; Egy pécsváradi mézeskalácsos és gyertyaöntőműhely; A kisújbányai, erdősmecskei, szászvári és mecseknádasdi faeszköz- és klumpakészítők, kádárok szerszámkészlete és termékei; A mecseknádasdi és óbányai fazekasság; Fejezetek Mecseknádasd történetéből; Fagerenda-vázas építkezés a dél-dunántúli németeknél. 

 

Szent István-kápolna

Cím: Mecseknádasd, Mecsek u.

Telefon: 72/463-173

A román és gótikus jegyeket mutató Szent István-kápolna a XIII. században épült, falait XIV. századi gótikus freskók díszítik a szentek életéből. A XVI. századi kerítőfal maradványai ma is láthatók. A kora Árpád-kori egyhajós kistemplom alapjaira épült XIV. századi román és gót elemeket egyaránt tartalmazó templomban Zsigmond-kori falfestmények maradványai láthatók. Ez volt a település első plébániatemploma, majd ezt a szerepet a Szent György-templom vette át, és a Szent István-kápolna megmaradt temetőkápolnának.

 

Püspöki kastély

Cím: Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 75.

Telefon: 72/463-173

 

Klimo György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel - a délre néző domboldalon - a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították. A XX. században oktatási intézményként használták az épületet Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba. A kastélyt - Klimo György utóda, Szcitovszky János pécsi püspök meghívására - a világhírű komponista, Liszt Ferenc is felkereste. Útban Pécs felé 1846. október 24-én itt szállt meg a művész, és itt komponálta a Pécsi Dalárda számára első magyar férfikari művét. Garay János Patakcsa című költeményére. Varga Imre Liszt Ferenc-mellszobra és a kastélyban Gebauer Ernő falfestménye őrzi e látogatás emlékét. A kastélyhoz arborétum is tartozott, melynek pusztulása a Pécs-Budapest közti út megépítésével kezdődött. A út kettészelte a gyönyörű kertet. 

 

Római katolikus templom 

Cím: Mecseknádasd, Templom-tér

 

A barokk stílusú plébániatemplomot 1771-ben szentelték fel. Ebből a korból származik a berendezés jelentős része is: a fő- és mellékoltárok, az orgona és a székek. Klimo György pécsi püspök idején, 1771-ben szentelték fel Szent György vértanú tiszteletére a falu templomát. Az oltárképeket Dorff-meister és Maulbertsch köréhez tartozó bécsi mester festette. Gregor Smith, skót festő, Skóciai Szent Margitot ábrázoló festményét Skócia egyháza adományozta 1975-ben a templomnak. Itt található 1993 óta a Skóciai Szent Margit-kápolna, a szentnek a Réka-vár köveiből emelt talapzaton álló szobrával.

 

Havas Boldogasszony-kápolna

Cím: Mecseknádasd, Liszt Ferenc u.

Telefon: 72/463-173

Klimo György püspök idején épült püspöki nyaraló közelében található az 1770-ben felszentelt barokk kápolna. A kápolna bejárata fölött kis torony emelkedik, mennyezete festett, kazettás. Oltárképe Szoldatics Ferenc alkotása. Schlossbergi romok A püspöki kastéllyal szemközti dombon, a Schlossbergen álló XIII. századi romok valamikor a kastélyparkhoz tartoztak. A Schlossberget Evlia Cselebi török utazó is leírta, de az itt álló romok nem vár, hanem román kori templom maradványai.

 

Teimel Cintia fazekas műhelye

A népművészeti alkotások megtekintése mellett bemutató foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődők. Kézműves bemutató, kipróbálási- és vásárlási lehetőség.

Nyitva tartás: A hét négy napján nyitott műhelyként, nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, illetve igény szerint előzetes bejelentkezés szerint.

 

Cím: Mecseknádasd, Rékavölgyi u. 32. 

Elérhetőség: +36/20356-27-43

 

Csütörtök - Hétfő

Nov.1.-Márc.31.: 10:00-16.00

Ápr.1.-Okt.31.: 9:00-19:00